Author Message

<  Shows  ~  Ghost

PostPosted: 12 Jun 2013, 14:59
User avatarBandmemberPosts: 11454Joined: 04 Jan 2006, 13:47
TEGENWOORDIGHEID VAN GHOST
12 JUNI 2013

Aan speculatie geen gebrek voor, tijdens en na het optreden van Ghost. Het schimmige en anonieme karakter van de heavy metalband uit het Zweedse Linköping is daar debet aan. De vijf muzikanten verbergen zich achter zwarte maskers, gaan gekleed in monnikspijen met kappen en noemen zich Nameless Ghouls. Frontman Papa Emeritus II draagt een pausgewaad en een mijter, verschuilt zijn gezicht achter schmink en een doodshoofdmasker en brengt teksten vol satanische boodschappen. De muziek van de albums Opus Eponymous en Infestissumam is echter opvallend melodieus en catchy en zit vol verwijzingen naar Mercyful Fate, Blue Öyster Cult, Black Sabbath en Coven. Die toegankelijk maakt de groep ongekend populair.

Tivoli wordt vanavond niet uitsluitend bevolkt door metalpubliek, maar door muziekliefhebbers van diverse pluimage. De volle zaal krijgt bovendien eerst een primeur gepresenteerd. Op verzoek van de hoofdact verzorgen Selim Lemouchi & His Enemies het voorprogramma. De naamgever van dit Eindhovense gezelschap vervulde de rol van gitarist en geestelijk leider van The Devil’s Blood, tot die occulte rockgroep zichzelf eind januari ophief. Lemouchi wilde pas met zijn nieuwe band gaan optreden na de release van een eerste album. Toch sloeg hij het verzoek van Ghost niet af en presenteert vanavond de EP Mens Animus Corpus. Voor de show rekruteerde hij zijn oude bandmaten en een vierde gitarist en zorgt met een muur van gitaren, lange solo’s, monotone zang en Pink Floyd-referenties voor een bezwerend, jamsessieachtig optreden.

Voordat Ghost daarna het podium betreedt, vult de ruimte zich met een penetrante wierrookgeur. Eerst alleen bij de voorste rijen, even later in de hele zaal. Samen met de kathedraalprint op de backdrop en het stemmige, met kerkzang uitgevoerde intro Masked Ball van componiste Jocelyn Pook zorgt die lucht voor een passend decor. De opkomst van de Nameless Ghouls maakt dan ook indruk. En dat doet ook de verschijning van Papa Emeritus II, op het moment waarop opener Infestissumam overgaat in het nummer Per Aspera Ad Inferi. De frontman houdt een staf vast, geeft het publiek een handje en draagt zijn teksten voor met heldere en toonvaste stem.

Bij de presentatie is zelfs gelet op kleine details. De zanger ondersteunt zijn knappe, vocale prestaties met plechtige handgebaren en de stemmige lichtshow werkt sfeer verhogend. Ook prijken er op de gewaden van de bassist, drummer, toetsenist en twee gitaristen alchemistische symbolen die de elementen water, vuur, aarde, lucht en ether vertegenwoordigen. Toch dankt de show zijn kracht vooral aan het sterke songmateriaal. De groep speelt alle nummers van de debuutplaat, minus intro Deus Culpa, slaat van Infestissumam slechts drie tracks over en laat uitgebrachte covers van The Beatles (Here Comes The Sun) en ABBA (I’m A Marionette) achterwege.

Ghost overweldigt en overtuigt, speelt foutloos en met erg goed geluid en windt het publiek om zijn vinger. Dat lukt ook nog als de show door de statige, statische en plaatgetrouwe presentatie na verloop van tijd wel wat van zijn glans verliest. De band krijgt de zaal zelfs zo ver om eerst het refrein van Ritual mee te zingen en later de gitaarakkoorden. Niet vreemd dus dat de gitaristen het nummer eindigen in een apotheose. En volledig terecht ook dat Papa Emeritus II tijdens dubbele toegift Ghuleh/Zombie Queen en Monstrance Clock de toeschouwers bedankt met de woorden: ’You have proved yourselves’. Hetzelfde geldt voor Ghost.

Door Wouter Dielesen / Fotografie: Niels Vinck

Gezien: 11 juni 2013, Tivoli, Utrecht_________________
We are what we listen to
Offline Profile WWW
PostPosted: 02 Mar 2016, 15:33
User avatarBandmemberPosts: 11454Joined: 04 Jan 2006, 13:47


_________________
We are what we listen to
Offline Profile WWW

Display posts from previous:  Sort by:

All times are UTC + 1 hour
Page 1 of 1
2 posts
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Search for:
Post new topic  Reply to topic
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum